Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.10.2020 00:03 - Какво означава думата "тангра" ?
Автор: golden Категория: История   
Прочетен: 3658 Коментари: 12 Гласове:
9


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

                                   Български Бог ли е Тангра?
         Тангризма е религия на кръвта. Тя се придобива по рождение.


Съвременното окарикатурено лице на Тангризма, поставило отпадъчни индивиди с жалки кенефни памфлети и алкохолизирани лица и гръмки имена създаде редица проблеми пред възраждането на автентичната ни вяра. Самозвани профани тръбяха наляво и надясно че индианците и ескимосите са тангристи, подигравайки се със всичко свято за нашите предци. Предявянето на претенции към египетската, гръцката, римската и китайската цивилизации, съчетано и преплетено с мъгливи връзки с Тангра, раждаше естествено недоверие към всяко едно сериозно начинание. И оттук стереотипите замъглиха масовото съзнание, а подставените шутове ехидно се кискаха без да знаят че народната мъдрост отсъжда, че на лъжата краката са къси.

И ако тези интелектуални пигмей успяваха да карат хората да се говори за Тангра, техният „труд“ остави в наследство най-голямото объркване, което някога може да съществува по отношение на реална религия. И все пак – нека да отговорим на няколко въпроса, за да внесем яснота!

Какво означава думата "тангра" ?
Всъщност за да бъдем точни, думата Тангра означава именно Бог, носеики същото значение каквото носи шумерската дума Дингир. Тангра е синоним на думата Бог, и вярата в Тангра е вярата в Бога. Доказателствата за това са надписа на Омуртаг, надписа на сребърната чаша от Наги Сент Миклош, късният османски летопис назоваващ името на българският бог като „Тангридир“, както и наличието на Тангризъм сред Балкарците в Кавказ и сателитният народ на Волжките българи – чувашите.
Нешо повече… макар самите Волжки българи днес да са мюсюлмани те са запазили в себе си цялата българска митология, богата не по-малко от скандинавската и гръцката, в редица сказания, от които до нас са достигнали две – Сказанието за дъщерята на Шан, и Сказание за чулман. Топонимите като името на Връх Кан Тенгри в Казахстан, или езерото Тангра в областта Бубугари в Тибет, са само допълнителен ориентир относно цялостната картина.

Но ние сме чели че Тангра е тюркски Бог?

Тюркският Бог се нарича Тенгри. Тюркските народи взаимстват тази вяра от по-развитите им съседни народи на много ранен етап от човешката история. Единственото общо между българският Тангризъм и примитивният шаманизъм на Тюрките е името.

Ама ние сме чели че Тангра са го измислили комунистите?

За жалост на комунистите, Тангра е признат за бог на българите много преди идването на комунистите на власт. Това е отбелязано в учебници по история от 20те и 30те години на 20 век. По това време се появяват и първите нео-езичници Тангристи като Теодор Траянов – бащата на българският символизъм, и Янко Янев – редактор на списание Нова Европа, убит от зверските съюзнически бомбандировки над Дрезден.

Ама Тангра нали е монотеизъм…

Тангра е монотеизъм защото творецът на всичко е един. Но също както в християнството и исляма има дяволи, ангели, джинове, елохими и прочие, в Тангризма има Алпи и Диви. Това не прави нито християнството, нито исляма, нито Тангризма – политеистични религии. Почитта към алпите(добрите безсмъртни полубогове), и воините им с дивите(злите безсмъртни полубогове), е красиво отражение на родната вяра.

Какви са обредите на Тангризма?

Този въпрос има по-лесен отговор, отколкото всеки би могъл да предположи, стига да не тръгне да търси далечни паралели с будизма и други култове които нямат нищо общо с нас. Народната вяра е запазила своите обряди и те се изпълняват година след година, започвайки със сурвакането, кукерството, ладуването, нестинарството, кушиите, оратниците, мартениците, хорото във ледените води на реките ни през зимата, и така нататък. Тези изконно свързани с народа обичай не подлежаха на изкореняване, дори когато името Тангра се замени с неутралното „Дядо Боже“, или „Всевишния“(Вишна Бога, във Веда Словена)

Как се става Тангрист, Какви са молитвите на Тангристите, Каква е свещенната книга на Тангризма, и така нататък…?

Тангризма е религия на кръвта. Тя се придобива по рождение. Тангризма не е серия от несменяеми скучни догми и норми, няма универсална книга пълна с лъжи и остроумия, няма магическа отвара, няма задължителна молитва, няма суетност и няма лъжи.



Гласувай:
9


Вълнообразно


1. leonleonovpom2 - Здравей!
20.10.2020 01:24
Уважавам мнението ти!
Просто споделям Бог обикновено се олицетворява със слънцето!
Богът Слънце!
Според мен Тангра ,преведено , е богът Слънце!? Впрочем, има го в името-Танг-РА
Ра е богът Слънце на Египет! Във Франция богомилиге катари са наричат богри или бугри Ще рече, че в името ни, Българи е кодирано божието име!

Лека нощ!
цитирай
2. zemja - Blagodarja, Golden!
20.10.2020 01:44
Njakade bjax 4ela, 4e dymata "Tangra" oznz4ava "kosmi4eski razym."
Dopada mi tvardenieto, 4e Tangrizmat e vrodena religija.
Po4itanija!

цитирай
3. eva666 - )) религия на Кръвта ?
20.10.2020 09:32
там където има кръв и религия,и
идолопоклонничество
там.висш Разум.. няма..
защото.Вселената е ментална а,не емоционална
Корпус херметикум
Хубав ден на всички
цитирай
4. shtaparov - Aко тангризмът е религия на кръвта ...
20.10.2020 10:02
Aко тангризмът е религия на кръвта нашата кръв ОПРЕДЕЛЕНО говори,че дедите ни не са били тангристи! Чергарството не е в кръвта на никой Българин- то може да е в кръвта на турци,цигани и индианци,но не и на нас! Това е една голяма заблуда,вкарана у нас от чужбина още в 19 век- затова винаги е имало рибки,които да се хванат на неговата въдица!

Народ "балкари" няма- истинското му име е МАЛКАРЛЪ а "балкари" ги наричат руснаците,понеже живеят край река Балкар. Тази река може да е взела името си от нас но може да го е получила и от тюрките,понеже на тюркски БОЛ КАР означава Голям Сняг,а реката често замръзвала и носела ледени късове от високите части на планината. Старото име на "балкарите" до 19 век е Планински татари: до тогава никой от тях не е знаел какво означава думата "балкари".

В надписа на Муртаг (неправилно наричан "О`Муртаг") няма никакви Тангри- там сe говори за АНГРА МАЙНЬО- зороастийски бог,от когото са нашите имена МАНЬО, МИНЬО и пр.

Чувашите нямат Тангра- те имат ТАРА,който е скандинавският ТОР (ТОРЪ),понеже са частично потурчени угрофини. В Наги Сент Миклош няма и намек за някакви Тангри,а азиатските топоними с това име никакви Български връзки с него не доказват!

Късният османски летопис също не доказва нищо- той е писан през 19-ти век по заръка на същите потурчватели на Българите,които ни набутаха Тангра но дори и да приемем,че в него все пак има нещо вярно,то е името АНГРА а не ТАНГРА! Онова "Т",което му слагат отпред разни спекуланти разчитайки на това,че ние не можем да четем и да превеждаме арабица вече не върви- то може спокойно да бъде четено като "Б", "И" или "Н" и да е завършек на предишната дума,но спекулантското шило в торба не стои и в своите "преводи" най-арогантно го преправя на "Т",за да прокара наглите си лъжи!

"Монотеизма" ни също е мит- няма тангристи на света,които да са монотеисти: само на нас се приписва това,понеже няма НИКАКВИ следи от турски богове в целия ни бит,култура,фолклор и народни обичаи!
цитирай
5. dobrodan - Добавям, че думите (съответно и имената)
20.10.2020 10:35
Ман (ьо) и Мин (ьо) имат преки съответствия в тюркските езици - ман - човек, хиляда, бан (господар). Мин е местоимението Аз.
Така става, като се пише на АНГРО.
Думата Мал означава богатство в същите езици.
цитирай
6. petkodox - .
20.10.2020 22:42
ДенГрее!
цитирай
7. iliyanv - Бащата на "тангризма" в бегето е
21.10.2020 08:36
кръглият кат прабългарска юрта идиот Веселин Беш евли, 1926 година. Да се свързват сурвакането, кукерството, ладуването, нестинарството, кушиите, оратниците и мартениците и още по-внушителен идиотизъм. Той (идиотизма), по-всичко личи, трудно подлежи на изкореняване по тези географски ширини.
цитирай
8. zemja - С интерес прочетох.
22.10.2020 03:51
Благодаря за компетентните отговори.
Поитания, Щапаров!
цитирай
9. shtaparov - Ман (ьо) и Мин (ьо) ...
22.10.2020 06:55
dobrodan написа:
Ман (ьо) и Мин (ьо) имат преки съответствия в тюркските езици - ман - човек, хиляда, бан (господар). Мин е местоимението Аз.
Така става, като се пише на АНГРО.
Думата Мал означава богатство в същите езици.

Няма на света едносричкова дума,която да не може да се обясни с тюркските езици но ако опиташ да сглобиш от думи с новополучен "тюркски" смисъл цяло смислено изречение,турския ти кораб за секунда ще се разбие на парчета Добродане!

Думата МАН е ЧОВЕК но не в тюркските езици,а в индоевропейските- вкл. в немски и английски. БАН (господар) също не е тюркска дума- имали са я Рураните (частично индоевропеизиран угрофински народ) под формата ВАН поне 2 века преди първите тюркски наглеци да се пръкнат на света,а още я имат холандци и немци под формите ВАН (Ван дер Любе,Ван дер Зее) и ФОН (Фон Манхайм,Фон Вирхов). Поляците я имат под формата ПАН,а в Полша и Холандия НИКОГА не са живели тюрки!
цитирай
10. shtaparov - Blagodarja za kompetentnite ot...
22.10.2020 07:12
zemja написа:
Blagodarja za kompetentnite otgovori.
Po4itanija, Shtaparov!

Дал Бог добро- много здраве и късмет!
цитирай
11. dobrodan - Добре ще бъде да уточниш кой индоевропейски език даде
22.10.2020 09:59
думите туман, тумен, тюмен.
Трябва ли всеки път да обяснявам разликата между тюрки и тюркоговорящи народи?
Бан е просто фонетичен вариант на "бай". Частично индоевропеизирана дума. Думата "бен", или пък "бине" - кое им е индоевропейското?
Това с изречението го направих за първи път преди повече от година, наскоро и за втори път :).
Думата "дер" с какъв произход е например?
Нито за Полша си прав (там дори са живели и татари :):):), нито за Нидерландия, по-нататък ще видиш сам. Грешката не е твоя, а на европейските историци. Не са чели където трябва, ние също.
цитирай
12. shtaparov - думите ...
01.11.2020 07:01
dobrodan написа:
думите туман, тумен, тюмен.
Трябва ли всеки път да обяснявам разликата между тюрки и тюркоговорящи народи?
Бан е просто фонетичен вариант на "бай". Частично индоевропеизирана дума. Думата "бен", или пък "бине" - кое им е индоевропейското?
Това с изречението го направих за първи път преди повече от година, наскоро и за втори път :).
Думата "дер" с какъв произход е например?
Нито за Полша си прав (там дори са живели и татари :):):), нито за Нидерландия, по-нататък ще видиш сам. Грешката не е твоя, а на европейските историци. Не са чели където трябва, ние също.

Думите ТУМАН и ТУМЕН са разбира се Български- за това говори техният смисъл ТЪМЕН,който не говори нищо на турците! Те наследили тези думи от своите Скитски деди и запазили част от смисъла,без да разбират защо е така. Ние обаче знаем,че мъглата може да е непрогледна като тъмата и това е общото между тях,а зад техните имена стои онова езическо божество,което римляните наричали Сатурн.

Същото се отнася за думите БАЙ и БИНЕ- няма метод който да докаже,че те не са европейски- има само турски напъни които обаче довеждат до там,че турците са взели много думи от нас- не ние от тях! А това е нормално и логично,понеже "тюркския" език не е турски- той е видоизмена смес от Скитски,северен "китайски" и рурански (угрофински) а хората,които го използват са го заимствали най-общо от Рураните.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031